E-Ticaret Hizmetleri
Firmamızın faaliyetlerini sürdürdüğü bilişim sektörünün ticarete yeni bir yön verdiği yılları yaşamaktayız. Öyle ki, birkaç yıl önce kimsenin hayal bile edemeyeceği ölçüde dünyayı küçültmüş, mesafeleri bir o kadar yakın kılmış bir sektördeyiz. Yeni bir sanal dünya yaratılmış durumda. Firmaların, hatta tüm insanların katılımını olmazsa olmaz konumuna geldiği bir sanal dünya.
E-ticaret terimi işte bu bahsettiğimiz dünyanın yeni ticaret biçiminin adıdır. Alıcı ile satıcının yeni buluşma yeri, sanal bir mağazalardan yapılan alışverişler ile internet platformu olmuştur.
Firmamız, geleceğe ilişkin öngörüleri çok öncelerden görüp, yapılanmasını bu yöndeki taleplere hazır halde geliştirmiştir.
E-ticaretin tanımlanmış kabul görmüş iki çeşidi vardır:
İlki B2C çeşididir;
Bu tanımda Business to Customer (Satıcıdan Alıcıya) yönü vardır. Yani üreticinin ya da satıcının ürettiği nihai ürünün son kullanıcı tarafından internet üzerinden talep edilerek, çeşitli ödeme araçlarından birini seçilerek yapılan e-ticaret türüdür. Firmamız bu türlü e-ticareti son kullanıcı hedefi ürün veya hizmetler sunan, satan müşterilerine uygulamaktadır. Özellikle internet üzerinden satılması uygun olan ürünleri (kitap, elektronik, hediyelik, çiçek, online hizmetler, üyelik, sarf malzemeleri, yazılım, reklam vb) üreten ya da satan müşterilere uygun görmekte ve ihtiyaçlarına yanıt vermektedir.
B2C e-ticaretin en önemli ödeme aracı kredi kartıdır. Bu sayede satıcı firma birçok maliyetini sıfıra indirerek, günün 24 saatinin tümünü kullanarak, stok sorunu bile yaşamadan, pazarlama veya teşhir personeli istihdam etmeden satışını gerçekleştirir.
Alıcı ise yerinden bile kalkmadan ihtiyaç duyduğu ürün ya da hizmeti rahatlıkla satın alarak, ayağına kadar getirtir. Alıcının dünyanın neresinde olduğunun her hangi bir önemi kalmamış, bu da ülkemizde ticari faaliyetlerini sürdüren müşterimiz için uluslar arası pazarlardan pay kapma fırsatı sunmuş bir hizmetimizdir.
İkinci çeşit ise B2B çeşididir;
Bu türlü e-ticarette Business to Business (Satıcıdan Satıcıya) tanımı yapılır. Yani ürün ya da hizmetin son kullanıcısı internetten ürün ya da hizmeti satın alan değildir. Aksine alıcı müşterilerine satın aldığı ürün ya da hizmeti satma amacındadır. Dahası üreticiden ya da satıcıdan satın aldığı bu ürünün ya da hizmetin bayisi konumundadır.
Bu türlü ticarette ödeme yöntemi klasik ödeme yöntemleri olmaktadır. Çünkü toptan bir alışveriş söz konusudur; yani kredi kartı limitleri aralığında olmayan miktarlar ve cirolar yaşanmaktadır. Ürün ya da hizmetin toptancı tarzı çalışma biçimleri ile bayi ağı, organizasyonu olan firmaların e-ticaret çözümüdür.
Üçüncü bir çeşit daha vardır ki bu, Karma E-ticaret diye anılır;
Bir e-ticaret projesi aynı anda hem B2C hem de B2B uygulamalarını içinde barındırıyorsa Karma olarak adlandırılır. Ürün ya da hizmetlerin son kullanıcıya farklı miktar ve fiyatlarla, bayi ya da toptancıya ayrı tanımlanmış miktar ve fiyatlarla satılmasını sağlayan bir altyapıya sahiptir.
Her üç yolda da ödeme şekilleri çeşitlilik gösterebilir.
Firmamızın amaçlarından birini özellikle e-ticaret platformları yaratmak ve onları geliştirmek olduğundan, yapılanmamızı bu yönde belirlemek amaçlarımızın oluşturduğu eksende önemli bir yapı taşı oluşturmaktadır.